I dag finns det bilmekaniker och verkstäder i nästan alla svenska städer. Det är en stor fördel för alla som har en bil. Det betyder att man kan få hjälp snabbt och utan att man behöver åka speciellt långt. Om man har problem med bilens bromsar eller om man har fått punktering är det alltid bra att ha en verkstad nära till hands som kan hjälpa till.

Hitta en verkstadslokal

Om man vill starta en bilverkstad behöver man hitta en plats att ha sitt företag på. Beroende på hur stor verkstad man vill ha kan man behöva en större eller mindre lokal. Det som är bra att tänka på är dock att takhöjden bör vara ganska rejäl. Om taket är för lågt kan man inte installera en billyft i garaget och att använda en garagedomkraft för att arbeta med bilar dag ut och dag in tröttnar man snart på. Till en början kan det räcka med att få plats med en eller två bilar samtidigt i lokalen, men om firman sedan expanderar kan man behöva flera lyftar, verktyg och annat. Då kan man behöva en större lokal.

Bilverkstaden behöver ett kontor

När bilverkstaden blir större är det inte fel att ha ett kontor där papper hanteras, där kunder kan vänta och liknande. När det gäller Kontorslokaler Stockholm finns de i olika storlekar och på olika adresser. Om man har en hörna i verkstaden där kunder kan vänta behöver kontoret inte nödvändigtvis ligga på samma plats som verkstaden även om det kan underlätta en del.

Vad behövs i verkstaden?

I verkstaden behöver man ha alla de verktyg som krävs för att man ska kunna utföra de arbetsuppgifter man tänkt sig. Dessutom behöver man en billyft, en domkraft och gärna en svets och liknande. Det är inte heller fel att ha en däckbalanseringsmaskin, sliputrustning och kanske en verktygsvagn så att man vet var man har alla sina saker.

Skaderisker i arbetet

Att arbeta med bilar innebär en del skaderisker. Olika bildelar är varma, vätskorna är varma och man kan riskera att skära sig eller skada sig på annat sätt. Man kan också riskera att få en bil på sig om den inte är upphissad på rätt sätt och dessutom kan man sträcka sig om man arbetar i en obekväm ställning eller om man lyfter tunga saker. Det gäller att man tänker på ergonomin i sitt arbete.

Skaffa kunskaper

De allra flesta bilmekaniker är självlärda. Man lär sig helt enkelt genom att man plockar isär bilar, bygger ihop dem, byter delar och så vidare. Många lär sig också genom att vara med vänner eller familj i garaget och det kan göra att man sedan själv känner för att starta upp en verkstad. Även bilhandböcker och liknande är guld vära för den som vill lära sig.