Så installerar du en bältesstol korrekt

  • Posted by: anna
  • 2017-10-07

Så installerar du en bältesstol korrekt

Kör man med sin dyrbaraste last i bilen, alltså ens barn, är det värt att också investera i en säker och bra bältesstol. Något annat man behöver göra är att se till att den installeras på rätt sätt. Om man installerar stolen fel kommer den inte ge samma skydd ifall olyckan skulle vara framme, och i värsta fall kan den till och med orsaka allvarliga skador. När man skall köpa en bältesstol finns det flera faktorer man behöver tänka på, bland annat hur stort barnet är och hur säker stolen är. Innan man vet vilka saker det är man skall tänka på kan det kännas som en djungel och ett virrvarr av frågor. För att göra hela processen enklare kommer du få några nyttiga tips i den här texten som förhoppningsvis rätar ut de frågetecken du kan tänkas ha. Att välja rätt bältesstol och att installera den på rätt sätt kan vara det som är skillnaden mellan liv och död.

Att välja rätt bältesstol

Vi som lever i Sverige kan vara glada eftersom Sverige är ett av de säkraste länderna när det kommer till bilar. Dock finns det saker vi själva kan göra för att optimera säkerheten ytterligare, speciellt när det kommer till våra barn. När man skall välja en bältesstol skall man först och främst välja en som är godkänd enligt EU:s säkerhetskrav. Köper man en bältesstol i butik märker de tydligt ut stolar som är godkända. Använder man inte en godkänd stol kan man riskera böter, men det borde ses som det minst negativa en icke godkänd bältesstol kan orsaka. Om en stol är godkänd innebär det att den skyddar barnet, och att den har en fästanordning som är säker och stabil. Alla barn under 135 centimeter skall sitta i en bältesstol enligt svensk lag. Det är viktigt att välja en stol som är tillverkad enligt barnets längd och vikt för att de skall ge bästa skydd. Använder man en för liten eller stor stol skyddar de inte på ett optimalt sätt oavsett även fast man installerat den helt rätt.

Läs instruktionerna noggrannt

Bältesstolarna installeras på olika vis beroende på vad de är av för modell. Därför levereras också alla stolar med tydliga instruktioner för hur man skall använda den så att den ger den bästa säkerheten. När man köper en bälteststol är det därför viktigt att man ser till att ha läst bruksanvisningen noga innan man installerar stolen. När stolen väl är på plats är det bra att kontrollera en extra gång så den sitter helt korrekt. Vill man lära sig mer om olika stolar, dess skötsel och användningsområden kan man klicka sig in på bältesstol.nu där det finns mycket nyttig information. Något som alltid är viktigt att tänka på är att man inte skall försöka påskynda installationen av stolen. De är konstruerade för att öka säkerheten, men för att stolarna skall kunna göra sitt jobb måste de också fästas på det sätt enligt vilket tillverkaren har utvecklat stolarna. Ta därför god tid på dig när du installerar stolen så det säkert blir rätt!