Asiatiska bilmärken

Asiatiska bilmärken

Honda, Subaru, Mitsubishi, Toyota – listan över asiatiska bilmärken kan göras lång! Dessa företag, bland många andra, är kända för att tillverka högkvalitativa bilar som tilltalar bilköpare världen över. En undersökning som gjorts av Consumer Reports, den amerikanska motsvarigheten till Råd & Rön, visade t.ex. att det uteslutande var japanska bilmärken som hamnat på platserna ett till sju på listan över de mest pålitliga bilarna. I samma undersökning kunde man se att 48 bilmodeller fått högsta betyg avseende kvalitet – där hela 36 av dessa var från asiatiska bilmärken. Toyota var det bilmärke som kunde briljera mest, med 18 högkvalitativa bilmodeller på topplistan.

Japans väg in i spelet

Det är ingen nyhet att bilindustrin är en betydelsefull industri som ständigt är under utveckling. Den är full av konkurrenskraft, och skapar både tillväxt och arbetstillfällen. Dessutom är bilindustrin en industri under kontinuerlig förändring, och många större koncerner köper upp bilmärken i utvecklings- och tillväxtsyfte. Trots att bilindustrin är mer spännande att observera idag än någonsin tidigare kan det också vara underhållande att blicka tillbaka till 80-talet. Detta var det årtionde som de japanska bilarna tog sig in i spelet, och tog över på riktigt. De japanska bilmärkena som tidigare hade skrattats åt och ansetts vara sämre kopior än sina europeiska motståndare – bedömdes nu vara både bättre och snyggare. Från att inte vara mycket mer än imitatörer av västvärldens konstruktioner gick japanerna till att bli bland de skickligaste i världen.

Asiatiska bilmärken på världsmarknaden

Få världsdelar har en sådan påverkan på bilindustrin som Asien. här hittar du företag som Mazda, Suzuki, Toyota, Mitsubishi, Honda och Kia. Det sistnämnda företaget är en sydkoreansk biltillverkare som under flera år licenstillverkade modeller för Mazda. Namnet Kia är en sammansättning av kinesisk skrift, närmare bestämt tecknet 起, ‘komma ifrån’, och 亞, ‘Asien’. Förutom tillverkning och produktion har några av bilmärkena varit aktiva inom tävlingar i motorsport. Ett av dessa företag är Honda, världens största tillverkare av motorer med en produktion av förbränningsmotorer på imponerande 14 miljoner om året. Toyota är också ett hett namn inom motorsport och tävlar framgångsrikt inom rally. Mellan 2002–2009 gjorde de en storslagen satsning på Formel 1, men gick sedan över till att tävla i WEC (World Endurance Championship).