Bilutställningar – fordonsbranschens mässor

  • Posted by: lina
  • 2017-03-30

Bilutställningar – fordonsbranschens mässor

Ända sedan bilen började få fäste som transportmedel och som fordon för nöjesåkning i slutet av 1800-talet har nya innovationer och modeller kommit varje år. Många av dessa innovationer och modeller har visats upp för allra första gången på någon av de fem största bilutställningarna i världen som hålls årligen eller vartannat år. Dessa är bilsalongen i Paris, Internationale Automobil-Ausstellung i Frankfurt, Tokyo Motor Show i Tokyo, Internationella bilsalongen i Genève och North American International Auto Show i Detroit.

På franska heter bilsalongen i Paris Mondial de l’Automobile. Den hålls vartannat år, och arrangerades för första gången redan år 1898 – den var då den första bilutställningen i världen. Bakom utställningen stod en pionjär inom bilindustrin, Albert de Dion, som var ägare till en av tidens största biltillverare, De Dion-Bouton. Bilsalongen i Paris hålls i oktober vartannat år, och håller sedan år 1962 till i moderna byggnader i Parc des Expositions. Vid den senaste bilsalongen i Paris, år 2016, visades hela 44 nya bilmodeller upp för första gången, samt 11 konceptbilar.
De år som bilsalongen i Paris inte hålls anordnas Internationale Automobil-Ausstellung istället. Denna utställning fokuserar på personbilar, men det är inte bara biltillverkare som kommer till mässan för att visa sina produkter, utan även underleverantörer till dessa samt tillverare av tillbehör. Sammanlagt har IAA runt 1 500 utställare som deltar varje gång, från runt 40 olika länder.

En bilutställning som är bredare än IAA är Tokyo Motor Show, som förutom personbilar också visar upp motorcyklar och industrifordon. Den har arrangerats omväxlande vartannat eller varje år genom historien, men hålls för närvarande vartannat år. Den första bilutställningen i Tokyo hölls år 1954. Då visades 267 fordon upp, varav 17 var personbilar. Idag visas fler konceptbilar upp på mässan än vanliga bilmodeller, vilket ger hela mässan en tydlig futuristisk ton.

Internationella bilsalongen i Genève är den enda europeiska bilsalongen som arrangeras varje år. Den har arrangerats sedan år 1905, och har idag runt 260 utställare från 30 olika länder. Sammanlagt visas runt 900 modeller upp varje år på mässan, och ses av mässans knappa 700 000 besökare.

Även North American International Auto Show är årligen återkommande, och hålls i Detroit i Michigan. Den arrangerades för första gången år 1899, och är med andra ord bara ett år yngre än bilsalongen i Paris. Till en början visades bara amerikanska bilar upp på mässan, men från 1987 och framåt har biltillverkare från hela världen visat upp sina nya modeller i Detroit.

Bilutställningarna är dock inte bara en inspirationskälla för de som ska köpa bil eller för de som redan befinner sig i branschen, utan kan också fungera som motivation för den som vill etablera sig i branschen i framtiden, till exempel genom att öppna sin egen bilhandel. Att driva bilhandel är ett särskilt resurskrävande företag, som kräver stort kapital i början då bilar ska köpas in och lokal ska hyras eller köpas. Då kan det vara bra att känna till att man kan ta ett företagslån från bland annat Capcito för att få det startkapital man behöver för att komma igång. Förhoppningsvis blir det starten till en lönsam verksamhet, så att man kan återvända till de stora bilutställningarna som en i branschen.